De wedstrijd

De wedstrijd

De Elfmerentocht/wedstijd is een officiële KNSB-schaatswedstrijd. Na de Elfmerenschaatstocht in 1997, is besloten om bij een volgende tocht in samenwerking met de KNSB ook een wedstrijd te organiseren. De draaiboeken liggen klaar en als de winter meewerkt, gaan we los! De wedstrijd volgt hetzelfde traject als de toertocht en er wordt, net als bij de Elfstedentocht, op meerdere plaatsen gestempeld.

 

De wedstrijd start een kwartiertje eerder dan de toertocht. Bovendien start de wedstrijd op een andere plaats, namelijk op de Woudvaart te Sneek, bij de brug over de A7. Dit om verwarring tussen de wedstrijd- en toerrijders te voorkomen. Het verzamelpunt voor rijders en officials is het clubhuis van de voetbalvereniging ONS aan de Alexanderstraat in Sneek. Daar zijn dan voorzieningen zoals een juryruimte, persruimte, kleedkamers en verzorgingsruimtes aanwezig. Van daaruit is het ongeveer 10 minuten lopen naar de startplek. De start vindt plaats op het ijs. De finishstreep ligt in de Geeuw te Sneek, ter hoogte van de Sneker Sporthal. Daar vindt ook de huldiging van de winnaars plaats.

 

De Stichting Elfmerentocht is aangesloten bij de Stichting Natuurijsklassiekers en op de wedstrijd zijn de bepalingen van het Wedstrijdreglement Marathon van de KNSB van toepassing.

 

De volgende rijd(st)ers worden toegelaten tot de wedstrijd:

 

Heren:

  • Alle topdivisierijders
  • Alle beloftendivisierijders
  •  

Dames:

  • Alle topdivisierijdsters;
  • Alle beloftendivisierijdsters
  •  

Masters:

Masters M1 van de drie regionale competities, mits zij voor het betreffende seizoen de leeftijd van 39 jaar en ouder hebben bereikt en niet uitkomen in de topdivisie of beloftendivisie met inachtneming van eventueel van toepassing zijnde selectiecriteria en maximumaantallen.