Modelspoor Museum Sneek

Modelspoor Museum Sneek

Het Nationaal Modelspoor Museum is een museum in Sneek. Het museum, gevestigd in het gerestaureerde station van Sneek, bezit naast een grote collectie modellen van zowel Nederlandse als buitenlandse modeltreinen ook een aantal banen, waaronder twee zogenaamde fabrieksbanen van Märklin en Fleischmann.

 

In de Scheltemazaal is de vaste collectie modellen van Nederlandse treinen ondergebracht. Hierin staat, van de eerste locomotief De Arend uit 1839, tot de Spurt van Arriva uit 2008, een overzicht van de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland.

 

In de grote zaal zijn wisselende tentoonstellingen te zien, samengesteld uit diverse collecties, die aan het museum zijn geschonken of in bruikleen zijn gegeven. Zowel in de grote zaal als op de tussenvloer zijn verschillende banen tentoongesteld, waarop men de treinen door middel van knopjes kan laten rijden. In het hart van het museum is door de modelbouwers van het museum de zogenaamde Snitser Berg Baan gebouwd (met een knipoog naar de Schweizerische Bundesbahnen) in schaal 1:22,5. Op de benedenverdieping staan verder twee demonstratiebanen van de fabrikanten Märklin (uit de jaren 60) en Fleischmann (uit de jaren 80) in schaal 1:87.

Op de tussenvloer staat de door de bekende modelbouwer Joop Bolland gebouwde baan “Van Ubrieken naar Uralbach”. Op de tussenvloer zijn verder meerdere diorama’s te zien, onder andere van Rotterdam rond 1900 met de Station Rotterdam Delftsche Poort, Delfshaven, de Zaanstreek en “Ergens in Duitsland”.

Video Modelspoor Museum