Stadsherberg Sneek

Stadsherberg Sneek

Het hotel is gevestigd in een monumentaal pand met zicht op de waterpoort, een fantastische locatie aan doorgaand vaarwater. Binnen 3 minuten loopt u naar de binnenstad van Sneek.

Geschiedenis

Hotel Ozinga was de voormalige Stadsherberg te Sneek, vooral bekend door de gemoedelijke sfeer die van 1930 tot 1996 voornamelijk werd bepaald door hotelhoudster Jikke Ozinga. Ze werd geboren op 20 maart 1906, had de bijnaam “Moeke Jikke”en genoot jarenlang bekendheid als oudste hotelhoudster van Nederland.

 

Vanaf 1930 tot aan haar dood zwaaide zij de scepter over de oude stadsherberg aan de Lemmerweg in Sneek. Vanwege haar markante persoonlijkheid werd zij ook wel de “koningin van Sneek” genoemd. Vele Snekers maar ook mensen buiten de provincie hebben vele herinneringen aan haar.

In 1980 ontving zij een koninklijke onderscheiding voor haar unieke gasthouderschap en haar verzetsactiviteiten tijdens de Duitse bezettingstijd van 1940 tot 1945. Op vrijdag 7 augustus 1996 werd zij onder grote publieke belangstelling in stijl begraven. Zij wilde in de koets van haar buurman en begrafenisondernemer Aebele de Boer naar het kerkhof worden gereden.